Wednesday, 25 January 2012

Jalan Jalan to Guangzhou

Last October me, sisters and friends gi jenjalan kat Guangzhou. Cuaca masa tu okaylah tak sejuk and tak terik sgt. Just nice. Sebab buat keputusan last minute coz Air Asia ada buat promotion and kaki ni dah tak sabar nak berjalan, so kitorang pun booked lah without check dulu masa tu kat China ni cuti ker tak. Masa tu tak silap diorang ada cuti National day. Pegi dalam 5 orang, sorang tambang lebih kurang  RM850 returns (bila dah add airport tax, seat, insurance and luggage).

Memandangkan my brothers ada kat sana, so tempat tinggal and transportation tidak menjadi masalah (itulah gunanya adik beradik.. hehe). So, biasalah Airasia sampai sana dalam pukul 12 pagi pastu ambik luggage semua dah nak pukul 1 and by the time sampai umah abang dah kul 2 (perjalanan ambil masa dalam 45 minute to 1 hour). Sebab semua dah mengantuk tahap cipan, letak barang and mandi trus ZZzzzzz.

First day kat Guangzhou rasa malas2 tapi our tour guide (adik) dah tunggu untuk aktiviti yang menjadi idaman semua, shopping!! Masalah dgn kitorang ni, asal jalan sikit nak minum coffee lah pastu nak makan ice creamlah. Sampai my sister in-law (she is Chinese from China) pun heran (masalahnya kitorang ni suka relax2 gitu). Setiap hari aktiviti yang sama shopping and makan.


Halal food kat Guangzhou tak susah nak cari, nak murah or mahal semua ada. Ada rasa yang biasa ajer but ada rasa yang pedas. Yang pasti, bila dah lapar masing-masing macam pirana. Lebih kurang ala ala iklan chips more... now u see, now u don't.

Nasib kitorang tak berapa baik sbb tak dapat naik canton tower and cruise kat pearl river. Bukan apa, harga ticket mahal coz public holiday. Lagipun, punyalah ramai orang. Sana cuti national day lama dalam 1 week and kebanyakan kedai wholesale tutup or barang yang kita nak takde stock. So, sebelum travel sana, make sure check holiday date diorang.


Sebab beli barang tak hingat, luggage kena tambah kg. Nasib baik boleh upgrade kat Airasia online. Lagipun hand carry boleh up to 7 kg. Oklah tu. Frust jugak ada few barang yang nak tak dapat. In the same time, lega gak sebab takyah antar barang by shipping agent.

Sana barang murah-murah and kena pandai cari. Surprisingly, banyak barang yg berkualiti walaupun made in China. Make sure dapat kan tour guide yg berpengalaman dalam bidang tawar menawar ni. As for us, we're very lucky coz our supir cum tour guide adalah my bro yang dah bertahun tinggal sana. Kalau nak beli baju contohnya, harga sehelai baju aje tak sama dengan harga beli in bulk (atau dikenali jugak sebagai 'many-many').  So, agak2 nak gi sana mungkin you all patut fikirkan bukan saje beli untuk diri, tapi mungkin ntuk anak, laki, bini, mak, bapa, in-laws dan seangkatan dengannya or even for business, make sure beli MANY-MANY. Duit pun kena bawa many-many jugak yer sebab sana mostly tak terima credit card (Cash only dalam erti kata lain).

Don't worry kalau beli barang banyak sebab ada malaysian yang buat shipping services kat sana. Harga pun berpatutan. Cuma make sure masa membeli tu check dulu barang2 yang nak dibeli sebab takut ada yang rosak atau kotor.

Oh ye sebelum terlupa, masa nak balik make sure check-in 2 jam sebelum departure. Memanglah kadang-kadang orang kata awal, sebenarnya just nice because kat airport immigration beratur panjang. Sesiapa yang ada bawa lighter kat handcarry make sure simpan kat dalam luggage masa check-in or else immigration sana akan rampas (barang terlarang katanya walaupun dalam tu takde gas). Punya lah mahal lighter tu siap ada swavolski crystal lagi tu. Sian my friends nak bagi souvenir tak kesampaian.

That's all my jalan jalan and suka ria time di Guangzhou.

Thank you very much to our big brother and sister-in-law bagi kitorang tinggal kat umah dia. Tak lupa juga kepada adik yang menjadi supir cum tour guide, girlfriend dia and sister-in-laws's sister yang turut memeriahkan suasana sepanjang kitorang disana.   




End

No comments:

Post a Comment